Kunstrijdster Marije Plat (20) wilde altijd al schitteren in een ijsspektakel. Om die droom werkelijkheid te maken, nam ze na haar middelbare school een tussenjaar, dat ze grotendeels doorbracht op de ijsbaan. Na een afwijzing bij een ander collectief, mocht ze auditie doen voor het prestigieuze Disney on Ice. Nu speelt ze mee in de voorstelling Frozen en reist samen met het gezelschap de hele wereld over.

“Het leek me op jonge leeftijd al heel erg leuk om te acteren op het ijs. Toen ik een jaar of negen was, ben ik een keer naar de voorstelling Finding Nemo geweest: een hele ervaring. Eigenlijk zag ik mezelf daar toen al helemaal staan, als een van de schaatsers. Ik had zelfs uitgekozen wie ik wilde spelen.” Marije deed toen al aan kunstschaatsen, maar een grote show opvoeren was nog niet meer dan een meisjesdroom. Tot ze die droom begon te zien als een mogelijkheid. “Op mijn veertiende kwam er een moment waarop ik besloot: oké, vanaf nu ga ik schaatsen om bij Disney on Ice te komen.”

“Het leek me op jonge leeftijd al heel erg leuk om te acteren op het ijs.”

Tijdens haar examenjaar heeft Marije auditie gedaan voor een kleiner ijsshowcollectief. “Mijn plan was eigenlijk om te beginnen bij Holiday on Ice, daar ervaring op te doen in de showwereld en vervolgens door te groeien naar Disney on Ice.”

Het liep uit op een afwijzing. “Toen ik auditie deed voor Holiday, was het heel duidelijk dat ik er nog niet klaar voor was. Er waren nog te veel schaatskwaliteiten die verbeterd moesten worden. Dat zag ik zelf ook heel goed in.

Ik wilde groeien in het schaatsen. Daarom besloot ik om na mijn havo te wachten met een studie en me te concentreren op het trainen. Ik wilde alles eruit halen wat erin zat qua kunstschaatsen.” Marije stak al haar tijd in de sport. Ze stond elke dag op het ijs en deed daarnaast ook nog aan dansen en hardlopen. “Ik sjeesde van ijshal naar ijshal. Het was allemaal heel hectisch, maar ik ben er wel veel beter van geworden.”

“Ik sjeesde van ijshal naar ijshal. Ik wilde alles eruit halen wat erin zat qua kunstschaatsen.”

“Na een half jaar zat ik al in het castingtraject van Disney. Ik had natuurlijk opnieuw auditie kunnen doen bij Holiday, maar ik dacht: waarom zou ik eigenlijk niet in één keer mijn uiteindelijke droom najagen?”

Het castingtraject duurde een jaar en er kwam heel veel bij kijken. “Ik heb een auditiefilmpje opgestuurd en live auditie gedaan voor een performance director. Dat was in Dortmund, en heel erg spannend. De feedback was, gelukkig, positief.” Behalve schaatstechnisch moet je ook op persoonlijk vlak geschikt blijken om mee te mogen doen aan de voorstellingen. Het uiteindelijke ja-of-nee zou Marije per post krijgen. “Ik rende elke dag naar de brievenbus om te kijken of er een envelop van Disney in lag. Uiteindelijk heb ik ze gemaild. De dag erop kreeg ik antwoord, waarin ze zeiden dat ze een plekje voor me hadden. Mijn droom kwam uit.”

“Ik rende elke dag naar de brievenbus om te kijken of er een envelop van Disney in lag.”

De eerste keer met het vliegtuig

“Mijn allereerste show was in Japan. Dat was voor mij de eerste keer vliegen, en dat was natuurlijk wel een ding. Voordat ik gecast werd, reisde ik weinig. Mijn leven bestond voornamelijk uit trainen, school en nog eens trainen. Ik keek mijn ogen uit tijdens die vlucht. Daar zat ik dan, alleen, in een vliegtuig vol Japanners, op weg naar Tokio.  Het was heel bizar.”

IMG_5961

“In Japan heb ik meteen heel veel geleerd, ook buiten het schaatsen. Thuis pak je gewoon de fiets naar de supermarkt, maar daar.. Tja, daar heb je geen fiets. Je moet uitzoeken hoe het openbaar vervoer werkt en waar alles zit. In het begin was dat eng. Ik kwam bijna nooit mijn hotelkamertje uit. Als ik boodschappen moest doen, deed ik dat altijd met mijn kamergenootje. Maar op een gegeven moment werkt dat natuurlijk niet meer. Je moet je eigen ding kunnen doen.” Stukje bij beetje durfde Marije ook zelfstandig op pad te gaan. “En dat ging eigenlijk heel goed. Ik ben veel ondernemender geworden. Nu zeg ik tegen iedereen: als ik in Japan de trein kan pakken, dan kan ik een hele hoop.”

Nog groter dan verwacht

Disney on Ice valt onder Feld Entertainment, een miljardenbedrijf met honderdduizenden werknemers. “Ik wist dat het groot was, maar toen ik daar kwam, bleek het allemaal nóg veel groter. Een show opvoeren was ingewikkelder dan ik het me ooit had kunnen voorstellen. Zo dacht ik dat de cast, wij dus, zou helpen bij het op- en afbouwen van het decor. Nou, dat was dus absoluut niet de bedoeling, haha. Dat had ik volledig verkeerd bedacht. Wij komen elke keer binnen als een soort van sterren, in een ruimte opgebouwd door andere mensen. Daar moest ik wel erg aan wennen. Vooral in het begin dacht ik vaak: maar wij kunnen ook wel wat crates verslepen, hoor. Ook gaan er altijd vijftien vrachtwagens mee op tour, volgeladen met kostuums,  decorstukken, enzovoort. Daar denk je van tevoren gewoon niet over na. Het is echt een soort circus.”

IMG_5962

Tijdens In Summer, Marije’s lievelingsnummer uit Frozen

Leren van de besten

“Er zitten heel veel talentvolle rijders in mijn groep: atleten die aan wereldkampioenschappen hebben meegedaan. De meesten hebben dat competitieve inmiddels wel afgesloten en gaan nu alleen nog verder met het showschaatsen, maar ikzelf vind beide nog even leuk. Ik zou het competitieschaatsen graag weer een keer oppakken. Daarom blijf ik ook nu oefenen op mijn wedstrijdelementen. Tussen de shows door is daar genoeg ruimte voor: om het ijs op te gaan en gewoon even lekker voor jezelf te trainen. En dan krijg je van die talenten nog wel eens de gouden tip. Dat is natuurlijk heel erg gaaf.”

“Het is echt een soort circus.”

“Wat ik ook leuk vind is dat er in de shows veel synchroonschaatsen, paarrijden en ijsdansen zit. Dat komt in Nederland namelijk allemaal heel weinig voor. Ik heb bij Disney de mogelijkheid om dingen te leren waar in Nederland simpelweg geen ruimte voor is.”

Geen drie-dagen-kerstgevoel

“Hoe gezellig het ook is met de cast, je blijft natuurlijk je familie missen. Ik heb dat vooral tijdens feestdagen. Afgelopen kerst, bijvoorbeeld, was het thuis supergezellig. De hele familie was er. Ze zaten gezellig met z’n allen op de bank, werd me via FaceTime meegedeeld. Iedereen behalve ik, want ik zat in Engeland en had die dag drie shows. Dan mis je toch wel dat typisch Nederlandse drie-dagen-kerstgevoel, hoor. Maar goed, dat hoort er wel een beetje bij. Gelukkig kan ik met ze praten via WhatsApp en FaceTime. En als ik weer een paar weken thuis ben voor een break, zoals nu, zijn ze extra blij om me weer te zien. Dat voel je gewoon. Dus het is niet eens per se negatief.”

De wereld rond

Er zijn weinig landen waar Marije nog niet is geweest. Ze heeft inmiddels al heel wat afgereisd. “Het is nu vanzelfsprekend dat ik elke week in het vliegtuig zit. Naast de plekken waar we hebben gespeeld, heb ik, onder andere, ook nog Denemarken en Hiroshima bezocht. We krijgen, vind ik, best wel veel vrije tijd, dus er is ook gewoon ruimte om eigen trips te doen.” De meest bijzondere ervaring was Mount Fuji beklimmen. “Het was heel vet om bij zonsopgang op de top van Mount Fuji te staan. Het was de zes uur durende klim meer dan waard.”

IMG_5955

Op de top van Mount Fuji (Japan)

Over een paar dagen vertrekt Marije naar de V.S. voor de volgende tour. “Ik heb nu een break van bijna twee maanden achter de rug. Het was heerlijk om weer even thuis te zijn, maar het begint nu ook wel weer een beetje te kriebelen, hoor. Ik zag dat er een paar gave steden op het programma staan en ik heb héél veel zin om weer op te treden.”

IMG_5956

De cast en crew van Frozen

 

Living the dream?
“Een beetje wel. Ik zou nog wel willen doorgroeien binnen Disney: meer doen tijdens de uitvoeringen. Mijn ultieme droom, nu, is om een keer als principle op te treden in Thialf, waar ik altijd al heb getraind. Helaas gaat dat waarschijnlijk nooit gebeuren. Dan zouden ze Thialf nog een keer moeten verbouwen en het nog een stukje groter moeten maken. De ijshal is te klein voor een show als Frozen. Bovendien ben ik gecast voor het ensemble. Dat betekent dat ik bijrollen speel. Alle principles spelen een hoofdrol, zoals Elsa en Anna.” De mogelijkheid om zo’n rol te krijgen is er wel. “In principe kun je doorgroeien. Ik blijf gewoon hard werken en wie weet…”

“Mijn ultieme droom, nu, is om een keer als principle op te treden in Thialf, waar ik altijd al heb getraind.”

Advertenties